Mitä on faskia?

Faskia eli sidekudoskalvo, on ihmisen ruumista peittävä kollageeni-proteiinista muodostuva kudosten suoja- ja tukiverkosto. Faskiaa löytyy niin luiden, nivelten, sisäelinten kuin lihasten päältä. 

Yksittäisiä lihaksiä ympäröi aina lihaksen oma kalvo (myofascia). Lihaksia on pinnallisia ja syviä, joten faskiaa on useassa kerroksessa. Toiminnalliset lihasryhmä ketjut ovat tämän lisäksi omissa faskialinjoissa. Kaikkia näitä syviä faskioita peittää ihon ja rasvakerroksen alla pinnallinen faskia.

Koska faskia koostuu suurimmiltaosin kollageenista, joka on sitkeää eikä juurikaan jousta, on eri kerroksissa olevien faskialinjojen liu´uttava kitkattomasti toisiinsa nähden.

Kalvojen väliseen kitkaan voi vaikuttaa moni asia kuten ruumiin kuivuminen,pitkään jatkunut liikkumattomuus, toistuvat staattiset asennot, ikä ja aineenvaihdunnan häiriöt.

Koska faskioiden välinen soluväliaine koostuu pääosin vedestä, niin itsehoitona korostaisin juomaan ravintosuositusten mukaista määrää vettä (1-1,5l/pvä). Faskian liukumiseen perustuvasta mekaniikasta johtuen, myös kehon monipuolinen säännöllinen liikuttaminen sekä venyttely on oleellista normaalin toiminnan ylläpitämisessä.

Mitä on mobilisointi?

Yksinkertaisimmillaan mobilisointi tarkoittaa liikkeen tuottamista. Kehossa lihasten tehtävä on supistuessaan tuottaa liikettä yhteen tai useampaan niveleen. Liike on tärkeää nivelten hyvinvoinnin kannalta, koska nivelpinnoissa ei ole omaa verisuonitusta.

Jotta nivelpinnat liukuisivat mahdollisimman kitkattomasti ja saisivat ravinteita pysyäkseen terveinä, on pintojen välissä olevan nivelnesteen vaihduttava liikkeen avulla. Jos nivelen liikerata on rajoittunut (esim. lihaskireys tai kipu), on uusien ravinteiden pääsy niveleen vähentynyt mikä saattaa altistaa nivelrikolle tai muille toimintahäiriöille.

Mobilisoinnilla manuaaliterapeutti pyrkii etsimään potilaan yksilöllisen liikelaajuuden passiivisesti raajaa liikuttamalla, sekä samalla voitelemaan nivelpitoja ja venyttämään niveltä ympäröiviä kudoksia. Mobilisointi on kivuton ja tehokas tapa hoitaa, sekä avustaa potilasta saamaan lisää liikkuvuutta.