Mitä tai mikä on faskia?

Faskia eli sidekudoskalvo, on ihmisen ruumista peittävä kollageeni-proteiinista muodostuva kudosten suoja- ja tukiverkosto. Faskiaa löytyy niin luiden, nivelten, sisäelinten kuin lihasten päältä. 

Yksittäisiä lihaksiä ympäröi aina lihaksen oma kalvo(myofascia). Lihaksia on pinnallisia ja syviä, joten faskiaa on useassa kerroksessa. Toiminnalliset lihasryhmä ketjut ovat tämän lisäksi omissa faskialinjoissa. Kaikkia näitä syviä faskioita peittää ihon ja rasvakerroksen alla pinnallinen faskia.

Koska faskia koostuu suurimmiltaosin kollageenista, joka on sitkeää eikä juurikaan jousta, on eri kerroksissa olevien faskialinjojen liu´uttava kitkattomasti toisiinsa nähden.

Kalvojen väliseen kitkaan voi vaikuttaa moni asia kuten ruumiin kuivuminen,pitkään jatkunut liikkumattomuus, toistuvat staattiset asennot, ikä ja aineenvaihdunnan häiriöt.

Koska faskioiden välinen soluväliaine koostuu pääosin vedestä, niin itsehoitona korostaisin juomaan ravintosuositusten mukaista määrää vettä (1-1,5l/pvä). Faskian liukumiseen perustuvasta mekaniikasta johtuen, myös kehon monipuolinen säännöllinen liikuttaminen sekä venyttely on oleellista normaalin toiminnan ylläpitämisessä.